Jornada Energia

El passat 30 de novembre ens vam desplaçar a Gipuzkoa per participar en les “Jornadas ENERGÍA” organitzades per la Diputación Foral de Gipuzkoa. La directora tècnica comercial d’Electra, Anna Domenjó, va dirigir una conferència focalitzada en el nostre projecte Neftis com a referent pioner en l’àmbit de l’autoconsum compartit industrial.

13 anys de compromís amb les comunitats energètiques

Sota el lema “Integració dels consumidors i dels agents locals al mercat elèctric”, la 13a edició d’aquestes jornades va tenir lloc per primera vegada a la Fundació de Canvi Climàtic de Gipuzkoa, Naturklima.

Des de l’any 2011, aquestes jornades són una cita anual imprescindible per a experts i no especialistes en l’àmbit. Aquest esdeveniment suposa una plataforma per compartir experiències i conèixer les iniciatives de municipis i ciutadans compromesos amb les comunitats energètiques.

Més de vuitanta professionals i experts es van reunir per compartir les seves experiències en un context de crisi energètica. El diputat de Sostenibilitat, José Ignacio Asensio, va recalcar la necessitat d’accelerar la transició cap a un model sostenible, eficient i just, reduint la dependència exterior i fomentant les energies renovables.

Jornada Energia

Temàtiques i desenvolupament de la jornada

Les “Jornadas ENERGÍA” es van dividir en tres grans blocs en funció de la temàtica a tractar. La primera part es va centrar en el mercat elèctric, abordant el preu de l’electricitat i el seu impacte en els consumidors d’energies renovables, amb idees per involucrar la ciutadania.

Durant el segon bloc es van explorar les comunitats energètiques, amb exemples com la del polígon industrial Azitain d’Eibar i la del Polígon Agro-Reus. S’hi va parlar també de l’autoconsum col·lectiu amb el cas de Neftis i de l’Oficina de Transformació Energètica de Gipuzkoa.

L’últim bloc va oferir informació sobre les comunitats energètiques del futur, amb ponències sobre l’evolució de les comunitats a la Comunitat Valenciana, el sistema energètic i la tecnologia blockchain, i dades sobre la comunitat energètica del barri Los Pajaritos a Sevilla.

Neftis, projecte pioner en l’autoconsum compartit industrial

L’Anna Domenjó, directora tècnica comercial d’Electra, va assumir un paper destacat en les “Jornadas ENERGÍA” amb la seva conferència titulada “Autoconsumo colectivo: Neftis laboratorios, Barcelona”. En aquesta presentació, va ressaltar el projecte Neftis com a pioner en l’àmbit de l’autoconsum compartit industrial a Catalunya.

Per entendre l’abast d’aquesta iniciativa cal situar-se a Neftis Laboratorios, situat a Santa Eulàlia de Ronçana, que va ser l’escenari del primer autoconsum compartit industrial legalitzat a Catalunya, amb l’autorització oficial de la Generalitat de Catalunya des d’octubre de 2022. Aquest projecte ha assolit resultats notables, reduint les emissions de CO₂ en 200 tones anuals i garantint un estalvi energètic amb ràpid retorn d’inversió.

Neftis Laboratorios produeix el 40,2% de la seva pròpia energia, mentre que el 59,8% es distribueix mitjançant l’Electra Caldense Energia, assegurant que aquesta energia sigui totalment renovable. Tot i que altres països ja han implementat aquest model, a Catalunya i Espanya l’autoproducció compartida industrial és una innovació relativament recent que emergeix com una modalitat amb un considerable potencial de creixement a mitjà i llarg termini.

Aquest projecte no només destaca per les seves aportacions mediambientals i d’estalvi energètic, sinó que també reflecteix el compromís d’Electra amb la innovació i la sostenibilitat en el sector energètic català, posicionant-se com a actor clau en la transició cap a models energètics més eficients i responsables. 

La participació d’Anna Domenjó en aquesta conferència destaca la importància d’explorar noves formes d’aprofitar les energies renovables i promoure pràctiques sostenibles en el consum d’energia industrial. Amb aquesta iniciativa, l’Electra contribueix significativament a la construcció d’un futur més sostenible i ecoeficient.

Jornadas ENERGÍA, en marxa des del 2011

Des del 2011, aquestes jornades s’organitzen per abordar els desafiaments dels sistemes energètics actuals, generant discussions sobre la viabilitat del progrés sense combustibles fòssils, altres alternatives energètiques, la direcció del futur energètic i el paper de la ciutadania en aquest procés.

Amb la seva participació activa, l’Electra ha contribuït en aquest fòrum d’innovació i debat en l’àmbit energètic, consolidant el seu compromís amb la sostenibilitat i la transició cap a un model energètic més eficient i equitatiu.

Jornada Energia

Recommended Posts