taula-rodona-sistema-tarifari-espanyol

El passat 27 de març es va celebrar en el Col·legi d’Economistes de Catalunya una Taula Rodona amb el tema “És sostenible l’actual sistema tarifari espanyol de l’energia elèctrica?” i en ella va participar el conseller delegat de l’Electra Caldense Oriol Xalabarder.

 

Oriol Xalabarder és també conseller delegat de Nexus, president de la secció hidràulica de l’APPA (Associació d’Empreses d’Energies Renovables) i membre de la junta de ASEME (Associació d’empreses Elèctriques).

La seva intervenció es va centrar en els preus i les tarifes per a diferents consumidors, la pobresa energètica i la manera d’adaptar les tarifes de cara al futur del sector energètic espanyol.

Per començar Xalabarder va presentar una anàlisi del sistema tarifari espanyol, posant l’accent que avui dia existeixen més ofertes al mercat d’energia. Això es deu al creixement en nombre de les empreses comercialitzadores i també de l’augment de les diferents ofertes dins de cada comercialitzadora. S’ha observat paral·lelament un canvi en la mentalitat dels consumidors. Ara els clients presten més atenció a les seves factures i s’esforcen activament a reduir despeses i optimitzar els costos.

Construint el nou sistema energètic del segle XXI

En la segona meitat de la seva intervenció, Xalabarder va comentar les rareses del sistema tarifari espanyol. Alguns exemples d’aquestes rareses són el sistema de tarifa única o el repartiment de costos. Xalabarder va cridar l’atenció sobre el fet que en altres països europeus no existeix el sistema de tarifa única i, per tant, són els distribuïdors els que determinen els preus, supervisats per l’organisme regulador.

D’aquesta manera els criteris per establir els preus són econòmics i no polítics. De la mateixa manera, Xalabarder va puntualitzar que el sistema de repartiment de costos que existeix avui dia obliga a la demanda, és a dir, al client, a assumir totes les despeses. Aquests elements, entre altres, converteixen al sistema tarifari espanyol en poc sostenible.

Finalment, Xalabarder va parlar breument de la necessitat de desenvolupar la nova xarxa elèctrica del futur. El canvi en el paradigma comença a ser evident. Ja no es tracta d’una xarxa en una sola adreça en la qual l’energia va de la central productora als consumidors. Els fenòmens de producció domèstica i autoabastiment han de contemplar-se i tenir-se en compte per crear la xarxa que tots tindrem durant el segle XXI.

La intervenció d’Oriol Xalabarder dura aproximadament des del minut 42 al minut 72 d’enregistrament i la podeu veure en aquesta entrada. La Taula Rodona al complet es pot veure aquí.

Recommended Posts