iluminacio-comercial-2

Un sistema d’il·luminació comercial és essencial perquè els comerços resultin atractius per als clients i a la vegada siguin energèticament eficients.

Està demostrat que una bona il·luminació atreu més clients, incrementa les vendes i fins i tot pot millorar la comercialització de determinats productes o seccions. Disposar d’un sistema d’il·luminació comercial és la clau per gaudir d’aquests beneficis sense disparar el consum.

Qualsevol comerciant pot confirmar que els carrers més ben il·luminats són els que atreuen més compradors i, per tant, els millors per posar-hi una botiga. Però a dins dels establiments, la il·luminació també juga un paper fonamental: entre dues botigues semblants, una d’elles profusament il·luminada i l’altra pràcticament a les fosques… en quina entraran més clients? Segons diversos estudis, una bona il·luminació comercial augmenta les vendes fins a un 12 %.

En aquest sentit, la il·luminació comercial és important tant a l’exterior com a l’interior del comerç. A l’exterior, convé disposar d’un rètol lluminós que s’encengui automàticament quan es fa fosc perquè els clients puguin identificar la botiga a distància. Amb el mateix objectiu, molts establiments opten per il·luminar també la façana del local, si les ordenances municipals ho permeten. També és imprescindible que l’aparador estigui perfectament il·luminat, de manera que els articles que s’exposen destaquin i cridin l’atenció dels vianants que els miren.

A l’interiorde les botigues, la il·luminació juga un paper igualment fonamental. El més recomanable és potenciar al màxim la llum natural, mitjançant l’ús de vidre als aparadors, la porta i finestrals o claraboies. La llum natural s’ha de complementar amb una il·luminació general que ressalti al màxim les característiques del local, a més a més d’una il·luminació puntual que destaqui les diferents seccions i els productes que es volen potenciar al comerç. Per evitar que els responsables del negoci hagin d’estar tota l’estona pendents d’ajustar la il·luminació de l’establiment en funció de l’època de l’any, el moment del dia o l’afluència de visitants, la solució ideal és automatitzar-la mitjançant un sistema d’il·luminació comercial.

Quin és el millor sistema d’il·luminació comercial?

Un sistema d’il·luminació comercial integra tots els elements necessaris per a il·luminar una botiga, comerç, superfície comercial, establiment d’hostaleria, etc. Inclou dos elements:

  • Làmpades: es tracta del conjunt de llums que s’instal·len en l’establiment i que poden ser de tipus fix o bé orientables. Actualment existeixen diferents tecnologies d’il·luminació amb diversos avantatges i inconvenients, que van des de la calidesa dels llums halògens a l’estalvi dels fluorescents. Tanmateix, en els darrers anys s’estan imposant els sistemes d’il·luminació LED, que ofereixen una llum d’alta qualitat amb la temperatura de color desitjada. Tenen un consum d’energia fins a un 80 % inferior i no generen escalfor com succeeix amb els llums incandescents o halògens. A més a més, les làmpades LED duren fins a 8 cops mésque qualsevol altre sistema d’il·luminació i es poden integrar fàcilment amb els sistemes de control intel·ligents més avançats.

 

  • Sistema de control: el sistema de control s’encarrega de regular i ajustar les làmpades per tal d’adaptar-les a les necessitats del sistema d’il·luminació comercial en qualsevol moment del dia. El sistema més bàsic és el clàssic panell d’interruptors habitual en els comerços tradicionals. Però, gràcies a la tecnologia moderna, és possible controlar la il·luminació mitjançant consoles electròniques dedicades que permeten programar l’encesa i apagada dels llums, regular la seva intensitat, etc. Un pas més enllà estan els sistemes d’il·luminació dinàmica, que es gestionen des d’un ordinador o dispositiu mòbil i fins i tot permeten programar la il·luminació del local perquè canviï en funció de factors com l’època de l’any, el moment del dia, l’afluència de visitants al local, etc.

L’ús de la tecnologia LED i dels sistemes intel·ligents d’automatització i control permet obtenir els millors resultats en un sistema d’il·luminació comercial, a més de garantir la màxima eficiència energètica gràcies a les lluminàries de baix consum i la gestió de les làmpades en funció de les necessitats de cada moment. D’aquesta manera, un establiment comercial pot beneficiar-se de tots els avantatges d’un sistema d’il·luminació comercial a l’hora d’atreure clients i incentivar les compres, sense que la factura elèctrica s’acabi disparant a final de mes.

Vols saber quin és el millor sistema d’il·luminació comercial per al teu negoci? Consulta’ns!

Recommended Posts