Una Directiva de de la UE sobre Eficàcia Energètica propugna l’eliminació de les llums halògenes, per això us volem parlar sobre els avantatges de de les làmpades LED (Ligth Emitting Diode) sobre les làmpades halògenes.

T’has parat mai a pensar quins poden ser aquests avantatges? Els principals són l’estalvi de energia, la disminució de la contaminació i l’estalvi de diners. Però aquests nos són els únics motius per passar-se a la tecnologia LED; encara hi ha més avantatges de les làmpades LED sobre les halògenes.

Raons per les que hauries de canviar les velles làmpades halògenes per unes LED

 

  • És més segura que la llum tradicional i és menys contaminant ja que contenen ni mercuri ni tungstè. A més de reduir les emissions de CO2 en un 80%.
  • La seva durada és llarguíssima, fins 45.000 hores d’ús (més de 15 anys si encenem unes 8 hores al dia) amb un manteniment mínim. No genera calor, és a dir, no crema (el 80% de l’energia que consumeix es converteix en llum, al contrari que la làmpada halògena, que perd aquet percentatge en forma de calor.
  • Estalvi energètic. Pel motiu esmentat anteriorment, la làmpada LED consumeix fins un 86% menys que una làmpades tradicionals. I on notaràs la diferència serà en la factura: 50€ menys que les bombetes tradicionals i fins a 275€ si són halògens.
  • Resisteix les temperatures més extremades que les làmpades halògenes, a més de les humitats i vibracions.
  • L’encesa és instantània.
  • Resisteix un gran nombre de cicles, és a dir, les vegades que encenem i apaguem les làmpades.
  • La làmpada LED reprodueix els colors amb una gran fidelitat amb un índex cromàtic de 80 sobre 100. A més té diferents tons de llum (freda i càlida) per ajustar-se a tot tipus d’ambient.

I la instal·lació?

Doncs substituir una làmpada halògena per una LED és ben senzill. Sols hem de tenir en compte que si l’halogen és de 12 V necessitarem un LED amb transformador, a diferència de si es tracta de una làmpada de 230 V.

I si parlem del color?

Hi ha tres tipus de llum: blanc càlid, blanc fred y blanc pur.

Aquets colors vindran determinats pels graus Kelvin de la làmpada:

  • 000 K: blanc fred ideal per trasters, garatges, magatzems, etc.
  • 000 K: dóna un ambient agradable en habitacions, sales i llocs on es necessiti un llum ambiental.
  • 500 K: blanc pur ideal per a banys, cuines i llocs de treball.

Diem alguna cosa sobre l’apertura de l’angle de llum

Aquesta dada ens indica l’angle que serà capaç d’il·luminar la nostra làmpada. Malgrat que als seus orígens era molt reduït a les làmpades LED, a l’actualitat aquest ha estat millorat i no té res a envejar amb els altres tipus de làmpades ja que en l’actualitat es fabriquen amb capacitat per il·luminar fins i tot una habitació.

Una curiositat

Potser pensaràs que la invenció de la làmpada LED és de fa quatre dies, doncs t’hem de dir que no, la tècnica d’aquest tipus d’il·luminació es va començar a investigar a la dècada dels 50 i fou l’any 1962 quan un senyor anomenat Nick Holonyak la va inventar. La seva LED vermella que va es va posar a els aparells electrodomèstics ens informava sobre si aquest estava encès o apagat. La LED blanca va tardar més temps en arribar. Fou l’any 1992 quan es va anar instaurant a les llars pels motius que us hem explicat a llarg d’aquet article.

 

Així doncs aquest són els avantatges principals de la LED sobre els halògens: Estalvi energètic, reducció d’emissions de CO2 i un preu molt més econòmic a la factura del llum. Farem bé de tenir en compte el comunicat de la UE sobre Eficàcia Energètica proposant el canvi dels halògens per les LED.

Recommended Posts