Com puc estalviar energia en la meva empresa? Tant si acabes de començar, com si ets una companyia consolidada, incloure l’eficiència energètica en la línia de treball és una de les claus per assolir l’èxit.

Per això, la implantació d’un sistema de gestió energètica ha estat el tema central de la xerrada organitzada per Electra Comercial.

L’Enginyer Industrial i Director Tècnic de la companyia Oscar Caralt ha apropat als oients els consells bàsics per dissenyar un pla d’estalvi energètic. Un dels objectius del Programa de la Unió Europea H2020 es tractava d’aconseguir un 20% d’estalvi energètic en la regió, una xifra que, per ara, sembla difícil d’assolir.

Com a empresa instal·ladora, mantenidora industrial i distribuïdora de serveis energètics, Electra Comercial vol aconseguir que totes les empreses tinguin present en el seu model de negoci un procediment transversal que els permeti estalviar energia.

En ocasions, s’associa el concepte de eficiència energètica a un tipus d’empresa en concret, molt centrada en l’àmbit més industrial, però la veritat és que qualsevol negoci, sigui gran o petit, hauria de plantejar-se la implementació de un model de negoci eficient.

Els beneficis d’un pla com aquest, no només impliquen l’estalvi evident. Indirectament, també suposen la possibilitat de destinar els recursos a altres àrees de l’empresa per millorar la seva competitivitat. És a dir, es podria augmentar la inversió en departaments com el de recursos humans, informàtica o instal·lacions, per exemple.

El primer pas (i més important) és fer una auditoria. Una correcta revisió del programa energètic vigent permetrà detectar les mancances i debilitats del sistema per, seguidament, dissenyar un pla d’accions. El següent esglaó consisteix a executar les decisions que s’han pres i, per descomptat, assegurar-se que els objectius marcats es converteixen en una realitat.

Per aconseguir els màxims beneficis, i per tant, la màxima eficiència energètica, és de vital importància que la direcció estigui absolutament convençuda i implicada en la implementació de la nova forma de gestió d’energia. El manteniment del sistema significarà la revisió, avaluació i re-definició de les polítiques aplicades. Un punt essencial en la línia de treball per aconseguir que la empresa sigui el més eficient possible.

Recommended Posts